tiistai 12. lokakuuta 2010

Keltainen (maidoton) juustokakku

Moi taas ipa!

Kakkukirjeet jatkuvat, mutta lupaan, että tämä on viimeinen vähäksi aikaa. ;-) Olisin tosiaan halunnut tehdä jotakin kakkua teillekin, mutten yksinkertaisesti ehtinyt edes ajatella asiaa. Otan mielelläni kuitenkin vastaan tietoja kakkumieltymyksistä, jotta voin tehdä sellaisen ensi kerralla!

Tähän tuorejuustokakkuun innoitti se oivallus, että tofuttikin on tuorejuustoa - minun ei tarvitse olla ilman tällaisia kakkuja, vaikka en maitoa syökään. Liivatteen osto oli entiselle vegaanille jonkinlainen kynnyskysymys, mutta nyt vain karaisin itseni ja päätin kokeilla. Kakku on tehty noin 26-senttiseen irtopohjavuokaan, jonka pohja oli vuorattu leivinpaperilla. Resepti on (huomattavasti) -paranneltu Yhteishyvä-lehdessä olleesta perusreseptistä.


Pohja:
vajaa 200 grammaa safari suklaa cookies -keksejä (siis niitä tuplasuklaakeksejä, myös domino mint -keksit käyvät, mutta ne eivät ole maidottomia)
noin 50 g margariinia

Täyte:
1 prk säilykepersikkaa
1 prk säilykemangoa
½ sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 prk Sunnuntai-kauravispiä
muutama ruokalusikallinen sokeria (maun mukaan)
1 rasiallinen maustamatonta Tofutti-tuorejuustoa
7 liivatelehteä

Pinnalle:
noin 1,5 desiä persikka-mangoseoksesta
1,5 prk Jam it! Mangohilloa (eli reilu 200 g)
hieman sitruunamehua
3 liivatelehteä

Murskaa keksit kaulimella ja sekoita murujen joukkoon sulatettu margariini. Painele seos vuoan pohjalle ja siirrä jääkaappiin jäähtymään.

Kaada säilykehedelmistä liemet pois ja soseuta ne. Säästä osa soseesta pintakerrokseen. Sekoita hedelmäsoseeseen tofutti. Vatkaa jääkaappikylmä vispi kuohkeaksi. Liota liivatteita hetki kylmässä vedessä ja sekoita ne sitten kiehuvan kuumaa sitruunamehuun. Sekoita vispiin hedelmä-tofuttiseos, sitruunan kuori sekä liivateseos. Lisää sokeria maun mukaan niin, että seos on raikas, muttei hapan. Kaada vuokaan pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa (muutama tunti).


Sekoita loppuun hedelmäsoseeseen mehutilkkaan liuotetut liivatelehdet (eivät välttämättömiä) ja mangohillo. Kyseisessä hillossa on erittäin kaunis väri ja kiva hieman mausteinen maku, mikä antaa vähän syvyyttä kakkuun. (Ensimmäisessä koeversiossa käytin lasten mangososetta, ja lopputulos oli suoraan sanottuna tylsä. Leikittelin myös ajatuksella, että mukaan olisi voinut lisätä hipun jotakin maustetta, esim. inkivääriä, chiliä tai kanelia. Tai vaikka jotakin alkoholia. En kuitenkaan lähtenyt tällä kertaa kokeilemaan.) Kaada seos kakun päälle ja anna vielä hyytyä jääkaapissa.

Kierrä ohuella veitsellä kakun reunat irti vuoasta, avaa sitten vuoka ja poista se varovasti. Itse onnistuin jopa liu'uttamaan kakun alta pois käyttämäni leivinpaperin, tosin kakku keikkui silloin hetken tyhjän päällä pöydän reunan ja kakkuvadin välillä. Onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin ja pysyin ihmeen kylmäpäisenä. :-)

Kakun koristelusta kirjoitan myöhemmin, koska Hello Kitty ansaitsee oman postauksen. ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti