torstai 11. marraskuuta 2010

Helppo omenapiirakka

Omenaista syksyä, ipa!

Laitanpa samantien toisenkin mehevän ja hyväksi havaitun omenapiirakan ohjeen. Tämä on äidiltä peritty vanha resepti, jolla yritin valloittaa vaimoni sydämen, kun olin hänet vasta juuri tavannut. En onnistunut, koska hän oli silloin vegaani, ja tämän piirakan alkuperäisessä reseptissä on piimää. Onneksi peli ei kuitenkaan ollut menetetty rakkaudessa, vaikka piirakka jäi syömättä. :-)


Tuon piimän takia tämä resepti hautautuikin sittemmin laatikkoon, kunnes nyt vihdoin keksin, että piimän voisi varmasti korvata aivan helposti maustamattomalla soijajugurtilla. Tämä on hyvä tarjottava suurelle ihmisjoukolle, koska sitä syntyy helposti ja melko nopeasti koko pellillinen. Happamat omenat sopivat hyvin - nyt kaupasta ei saanut enää muuta kotimaista kuin Loboa, sehän on aika makea lajike, mutta ihan hyvä lopputulos oli silti.

Tarvitaan:

5 dl maustamatonta Alpron soijajugurttia
3 dl sokeria
75 g sulatettua margariinia (varmaan juokseva margariini kävisi hyvin)
2 tl vaniljaa
2-3 tl soodaa (laitoin ehkä 2,5 tl)
noin 6 dl vehnäjauhoja
noin tusina omenaa koon ja maun mukaan
kanelia ja sokeria pinnalle

Sekoita kaikki aineet kulhossa vaikkapa puuhaarukalla sekaisin ja levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle syvälle uunipellille. Viipaloi omenat ja levitä ne taikinan päälle. Mitä enemmän piirakassa on omenaa, sitä parempaa se mielestäni on, ja omenaviipaleet saakin pistellä piirakkapohjaan melkein pystysuoraan. Lapsena veljeni ja minä järjestimme aina omenat piirakan päälle ja koetimme optimoida ja täyttää jokaisen kolosen. :-)


Ripottele pinnalle runsaasti kanelia ja sokeria, niin pinnasta tulee rapea. Paista 200-225 asteessa (uunin mukaan) noin puoli tuntia. Luulen, että 200 astetta on parempi nykyaikaisilla uuneilla, korkeammassa lämpötilassa pinta meinasi kärähtää. Jos piirakan haluaa tehdä piimästä, sitä laitetaan hieman vähemmän kuin soijajugurttia, ja jauhoja vastaavasti hieman enemmän.

Tämä piirakka tuli herkuteltua vaniljajäätelön kanssa, mutta vaniljakastike olisi varmasti ollut hyvää sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti