sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Kustaa Aadolfin leivokset

Hyvää ruotsalaisuuden päivää, ipa!

Tämän päivän juhliminen on kivaa siksikin, että ruotsalaiset ovat keksineet kehittää entiselle kuninkaallemme juhlaleivoksen. Jos minulta kysyttäisiin, jokaista merkki- ja juhlapäivää juhlistettaisiin asiaankuuluvasti leivoksilla!



Kehittelin siis leivoksen, jonka tarkoitus on vastata kohtalaisesti leivoksen alkuperäistä makumaailmaa. Siis suklaata ja sitruunaa, ja sokerikakkukerrosten välissä voikreemin sijaan kauravispiä, joka on rasvaisempaa ja raskaampaa kuin kermavaahto.

Ulkoasu ei tällä kertaa ole kummoinen. Ensinnäkin olisin halunnut värjätä leivosten päällisen keltaisemmaksi, mutta minulla ei ollut väriä. Myös maun puolesta sokerikuorrutus on ehkä turhan makea. Lisäksi kuninkaan potretit menivät aivan poskelleen, niistä tuli tosi rumia. Käytin kaakaolla maustettua sokeripikeeriä, joka jäi liian paksuksi, ei pursoutunut ilman äärimmäisiä voimakeinoja eikä levinnyt tasaiseksi. Maun puolestakin suklaiset profiilikuvat olisivat parempia, eli niitä ensi kerralla.

Taikinalevy:

4 suurta munaa
1 ½ dl sokeria
reilu 1 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ dl perunajauhoja
vaniljaa

Vatkaa munat ja sokeri, siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperin päälle levyksi. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Peitä ja jäähdytä.
Leikkaa jäähtyneenä leivoksen kokoisiksi paloiksi ja kostuta liemellä, jossa on vettä, sitruunamehua, rommia ja sokeria (nestettä kuluu reilun desin verran, pohjien pitää olla kunnolla kosteita).

Sitruunavaahto:
2 prk vispiä
tomusokeria
1,5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
4 liivatelehteä

Vatkaa vispit, mausta tomusokerilla ja lisää kiehuvaan sitruunamehuun liuotetut liivatelehdet. Anna jäähtyä. Laita litistetyn pullavuoan päälle yksi taikinalevy, päälle runsaasti sitruunavaahtoa ja toinen levy päälle. Väliin voi ripotella vielä suklaalastuja. Siirrä loppu vaahto pursotinpussiin ja siirrä pussi jääkaappiin jähmettymään. Laita myös leivospohjat viileään vetäytymään.

Pursottele leivosten reunoille sitruunavaahtoa. Purista luomuappelsiinista mehu ja sekoita sopiva määrä mehua ja tomusokeria kuorrutustahnaksi. Kuorruta leivokset päältä. Koristele haluamallasi tavalla.



Jos ulkonäköä ei katsota, nämä onnistuivat oikein hyvin. Maku on sopivan suklainen ja sitruunainen, koostumus ihanan kevyt. Maistuivat jopa puolisolle, eli läpäisivät tiukimmankin testin. ;-) Parannettavaa jäi silti maussakin - päälle sopisi ehkä jokin appelsiinitahna-ratkaisu sokerikuorrutuksen sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti