sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kermakakku

Aurinkoista sunnuntaita, ipa!


Lupasin leipoa syntymäpäiväänsä juhlivalle puolisolle kermakakun. En ole aikoihin tehnytkään ns. perinteistä kakkua, joten tartuin innolla toimeen.

Suolaiseksi tarjottavaksi juhlijoille oli nokkoslettuja parsan, herkkusienten, sipulin, färssin ja mozzarellan kera. Kaapista ei yllättäen löytynytkään tummaa balsamicoa, mutta balsamietikkasalaattikastike muotoutui tuhdilla sitruunamehutujauksella ja mausteilla oivaksi kastikkeeksi.

Kermakakkuun tarvitaan:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori.

Vaahdota munat ja sokeri aivan vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruunankuoriraaste, joka ei toki ole pakollinen, mutta antaa kivan maun. Sihtaa jauhot (ja niihin sekoitettu leivinjauhe) joukkoon varovasti käännellen. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja reunat on voideltu esim. öljyllä. Paista 175 asteessa 40 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan ja kumoa.

Olin tarkistanut monesta lähteestä, että neljän munan taikina mahtuu 20-senttiseen vuokaan, mutta toisin kävi. Kakusta tuli muhkea, mutta irrottaminen vuoasta oli hieman vaikeaa, koska tietenkään en ollut älynnyt voidella vuoan yläreunaa. Ylimääräisen reunan sai kuitenkin helposti leikattua pois jäähdyttämisen jälkeen.


Täyte:
kevyesti sokeroitua mansikkasurvosta

1 prk Alpro Airy & Creamya
1 prk säilykepersikoita mehussa
1 dl appelsiinimehua
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
sitruunamehua

1 - 2 prk Alpro Airy & Creamia sen mukaan, miten paljon pursotuksia kakkuun tulee.

Vaahdota soijakermaa parin minuutin verran. Vatkaa toisessa kulhossa appelsiinimehu ja kreemijauhe. Vaniljakreemijauheen voi jättää poiskin, jos ei välitä voimakkaasta vaniljan mausta, sillä tuo Alpron kerma jähmettyy kylmässä tosi tymäkäksi ja kestäisi todennäköisesti tilkan appelsiinimehuakin ihan sellaisenaan. Sekoita kermaan kreemi, kuutioidut persikat ja loraus sitruunamehua. Siirrä hetkeksi kylmään.

Kostutukseen:
1 dl säilykepersikoiden lientä
1 dl appelsiinimehua

Leikkaa kakku kolmeen tai neljään osaan. Sekoita kostutusliemi ja kostuta kakun pohja. Levitä päälle ohut kerros mansikkasurvosta ja sen päälle reilu kerros persikkakermaa. Aseta seuraava kakkulevy päälle ja täytä. Kostuta kansilevyn leikkuupinta ja levitä pinnalle ohuelti mansikkasosetta ennen kuin käännät levyn kakun päälle. Jätä leivinpaperi kakun päälle ja aseta painoksi esim. leikkuulauta. Siirrä viileään vetäytymään vähintään muutamaksi tunniksi.


Vatkaa sitten lisää soijakermavaahtoa, mausta ruokalusikallisella tomusokeria ja tilkalla sitruunamehua. Levitä tasainen kerros kermaa kakun päälle ja reunoille ja koristele sitten haluamallasi tavalla. Itse halusin kermanenäisen puolison toiveesta runsaat kermapursotukset, ja Pulla-Akan blogista löytyi tosi kaunis ruusumalli. Minulla ei vain ollut sopivaa tyllaa, joten lopputuloksesta ei tullut yhtä kaunis kuin esikuvasta. Maku oli silti erinomainen: sopivan raikas appelsiinin, persikan ja mansikan yhdistelmä.

2 kommenttia:

  1. En ookaan muistanut kommentoida, mutta hitto että on komee kakku! Mä oon aina ihmetellyt mitä niillä "ruusu"-pursottimilla oikein pitäis tehdä, mutta nythän sekin selvis. :) Harmi, ettei mun vaimo oikein osaa arvostaa kermakakkuja... :P

    VastaaPoista
  2. Kai oot huomaannut että tuo vaniljakreemijauhe sisältää maitoproteiinia, joten se ei sovi maitoallergikoille... En vaan oikein tiedä mitä siinä voisi käyttää tilalla.

    VastaaPoista